Aamulla heräsin neljän jälkee en sunkaa kukon lauluu vaan käen kukuntaa....Oli mukavata ekan kerran kuulla tuon mökillä miun härnäämän laululintusen ääntä ja mukava muutenki ku ei tartte pissata tuonne työpaikallepäinkää parii viikkoo.

Mulle muistu tuosta Ollin kotimökkikuvasta mielee noita 50-luvun asuntojuttuja, joita mie vielä muutaman muistan. Ekassa asunnossa asuttii Lappenrannan Mattilassa Jurttilan Jussin talossa Mattilantie 20 yläkerrassa vuokralla pienessä loukussa. Kaikkiha ne ekat oli vuokramörskiä missä myö sillo asuttii, 4 kpl Lappeenrannassa ja 2 Kouvolassa ja sitte saatii ostettuva eka oma Kumputieltä Kouvolasta.

Siinä Mattilan ekassa, josta mun omat ekat muistikuvatki alkaa, oli naapurissa Liikan porukka, joka oli meijän perhetuttuja. Nillä oli miuta vanhempi poika Jaska nimeltään. Sillä oli aina joku jekku ja pahanteko mielessä, ja mie niihi jouvuin osallistumaa välistä hyvinki aktiivisesti puol väkisi nuorempana ja uunotettavana. Jaska on jo ollu horsmakukkuloilla monet vuuvet.

Kerran oltii taas sulattelemassa lyijyjä luodeista nuotiolla, vaikka se tulen teko oli meiltä kiellettyvä hommaa. Niistähä sai hyviä päitä jousipyssyn nuoliin. Niihä siinä kävi, että pikku nuotio levis paljo isommaksi mitä oli tarkotus ja Jaskaha tietysti läksi vetelemää päinvastasee suuntaa karkuu sitä palova. Miun oli pakko juosta mörskälle ja kiljuva, että mettä on tulessa. Palokunta sai kuiteski kovalla työllä homman hallintaa ja isommat vahingot ehkästyvä. Kyl se Jaskaki siitä jotaki sapiskaa tais muistaakseni saaha...meillä se sapiska oli kyllä ylleensä remmiä...

Toine juttu, minkä mie vieläki muistan ku eilisen päivän ja siitä on mulle tuoho yläpäähä vissii jotaki juomakelvotonta ainetta jääny lainehtimaa pysyvästi. Oltii nimittäin Jaskan kanssa niijen varastossa ja mie sanoin, että minuu janotta ja pitää lähtiä juomaa kotia. Jaska sano, et älä hättäile ei tarvi lähtiä, mie hajen juotavaa....Se meni nurkan taakse ja kävi kusella semmosee sinisee peltisee pikku leivinjauhepurkkii ja tuli sieltä naama marnillaa ja sano et nyt on hyvää juotavaa....No ei sitä koko purkillista muistaakseni siihe janoo tullu juotuva, mut senverta kummiski että ei miullekaa jääny epäselväks mitä se aine siellä purkissa oli....Perhanan Jaska... 

"Jaska Uunolle kusta juotti, sehän sille ilova tuotti, Uunon jano loppu heti, Jaska sepaluksen kiinni veti" Lähde: uunon Parhaat, 2009.

1242197543_img-d41d8cd98f00b204e9800998e